designbubik

Gyerekszoba I. rész – Az ideális baba és gyerekszoba

Milyen is az ideális baba/gyerekszoba?

 Még pár hét – pontosabban  18 nap – és új taggal bővül a “kiccsaládunk”. Sok a tennivaló és rengeteg a kérdés, amikor kisbabánk érkezésére készülődünk. Ez most nem az a hely,ahol mindezt részletezni fogom viszont, lakberendezés illetve babaszoba berendezés szempontjából összeszedtem pár dolgot és leírom nektek, ami szerintem fontos lehet.Aztán idővel úgyis kiderül….de a lent felsorolt dolgokra érdemes jobban odafigyelnünk!

image-via-babyspace

 Tájolás

Tájolás szempontjából, mivel fontos, hogy  kellőképpen világos legyen, részesítsük előnyben a déli, dél-nyugati vagy dél-keleti helyiségeket.

148878-567x500-simone

Falak és színek

A gyerekszoba mindenek előtt a pihenés helyszíne, ahol a gyerek egyedül lehet, aludhat vagy önállóan játszhat. Emiatt fontos az is, hogy megnyugtató legyen. Kerüljük a mesefigurás falakat és a harsogó színű tapétákat. Még ha imádja is a gyerek jobb pár képkeretben itt-ott kitenni, mint túlzsúfolttá tenni a falakat.De ha esetleg ragaszkodunk hozzá  megoldhatjuk finoman és igényesen is..pl. hasonló színű festékkel/ illetve matricával, mint a szoba színei.

teddy-bear-wall-decor-idea-design-for-kids-baby-room

neutral-baby-room-colors

Fordítsuk inkább a pénzt természetes anyagú, fonálból vagy biopamutból készült igényes ágyneműre és függönyökre.A falak színét is gondosan át kell gondolnunk. Nincsenek erre szigorú szabályok, és figyelembe kell venni a szoba alakját, méretét is és érdemes a következőket betartani: a végeredmény legyen pihentető hatású és lehetőleg 3 színnél  ne használjunk többet,s azok is jobb,ha pasztellesebb árnyalatok.Az ideális babaszoba- / gyerekszoba festék egyben ideális falfesték az egész családnak. Jó minőségű, ártalmatlan összetételű, páraáteresztő és környezetbarát. Ezen kívül nem határérték alatti VOC-tartalmú festékeket kell használni, hanem VOC-menteseket.

White-baby-pink-baby-room

Burkolatok

A legideálisabb burkolat a parketta. Egyrészt nem olyan hideg, mint a kő, másrészt barátságosabb is. A padlószőnyeg nem ajánlott a por és az atkák miatt, mert légúti allergiát okozhat. Persze mindenképpen szükség van egy könnyen tisztán tartható, vidám színű, csúszásgátlóval ellátott szőnyegre a földön való játszáshoz.

phoca_thumb_l_children_oviella_hulsta_01

Legfontosabb bútorok

 Igyekezzünk minél kevesebb bútorral berendezni a gyerekszobát! Nem tesz jót a csemetének a túl nagy zsúfoltság! Gondoljunk arra is, hogy kis idő múlva úgyis telis tele lesz az egész tér különféle játékokkal, tehát legalább szekrénykék, és komódok tekintetében törekedjünk a minimális mennyiségre!

Tehát férjen el benne egy ágy/kiságy, egy ruhásszekrény/pelenkázó komód, fali polcok, később egy rajzoló-, dolgozóasztal székkel, egy nyitott polc könyveknek, játékoknak.

baby-room-ideas-5

Praktikus darabja lehet még a szobának egy játékelnyelő jókora láda vagy doboz, amely lehet akár kerekes is, így könnyebben hordozható.moveis-infantis-kam-kam

Tente

 A gyerekszoba legfontosabb berendezései közé tartozik az ágy, amelyet úgy helyezzünk el, hogy a gyermek rálásson az ajtóra. Maria Montessori azt javasolja, hogy a kisbabák és a gyerekek a földre helyezett matracon aludjanak, így önállóan le tudnak feküdni és fel tudnak kelni. A rácsos ágy rácsait azonnal le kell venni, ahogy a gyerek erre igényt mutat.

ubabub-pod-cot1nice-babys-room

A kicsik ágya fölött lógó játékok fejlesztik a képzelőerejét, de az elalvást is segítik. Arra figyeljünk, hogy ne közvetlenül a fejük fölé helyezzük, mert az izgatottságot vált ki.

6a0120a51f715c970c013485abffd5970c

Ha jelen vagyunk, lehet illóolajos párologtatót gyújtani, amúgy meg egy-két csepp levendula a párnán vagy a matracon elősegíti a békés alvást és az ellazulást. Az édesnarancs-illoolaj is nyugtató hatású, jó illata van és a levendulával keverve is használható.A szobában éjjel mindig égjen egy lámpa, még akkor is, ha a gyermek nem fél egyedül a sötétben, a biztonságos közlekedés érdekében.

compact-cot-and-change-unit-baby-boys-nursery

Rend a lelke mindennek

A rend, rendszer nagyon fontos, a játékok rendszerezetten és a gyerek számára átláthatóan, úgy legyenek elrendezve, hogy egyedül le tudja őket venni és elpakolni. Ennek legjobban egy nyitott polc felel meg, amin kis tárolódobozokban találhatóak a játékok.Ezek jó, ha természetes anyagokból, textilből, fából vagy leginkább vesszőből készülnek. Legyen több méret, a játékok nagyságától függően és nyugodtan felcimkézhetjük, ezzel is könnyítve a rendrakást.

Neutral-baby-room-decorationgyerekszobai tarolok11

A szekrény igazodjon a gyerek méretéhez, hogy egyedül elő tudja venni és el tudja tenni a ruháit. Ha nincs ilyenünk, alakítsunk át egy hagyományos bútort.tegyünk alacsonyan az ajtó belső felére egy tükröt, hogy jól láthassa magát benne, fúrjunk fel kis akasztókat az ő magasságában a felakasztani való dolgoknak. Tegyünk be egy akasztórudat szintén az ő magasságában, kis vállfákkal.gyakorlokomod01

És végül,de nem utolsó sorban még néhány jótanács

Ne vegyünk éles sarkokkal kialakított bútorokat, vagy tegyünk rájuk műanyag sarokvédőt.

Az ablak ne legyen könnyen megközelíthető és kinyitható, ne tegyünk alá asztalt vagy széket!

A konnektorokba tegyünk műanyagdugókat, így akadályozhatjuk meg, hogy a kis kíváncsiak belenyúljanak.

Ne kerüljenek a szoba padlójára növények, mert könnyen lehet, hogy a gyerekek nemcsak a növényt, de a földet is megkóstolják.

bababutor-bab


   

Reklámok
This entry was published on február 4, 2014 at 11:12 de. and is filed under Uncategorized. Bookmark the permalink. Follow any comments here with the RSS feed for this post.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: